Design and technology blog

News, guides and rants included.
Hope you benefit from our passion of sharing our design and technology blog with you.

Pinjaman Kewangan – Senarai Dokumen

Dokumen Yang Diperlukan Untuk Memohon Pinjaman Kewangan Sebelum ini saya dah kongsikan tips mudah nak mohon pinjaman peribadi/perniagaan. Sekarang saya kongsikan senarai dokumen yang perlu disediakan bagi permohonan pinjaman kewangan. Harapan saya, dengan adanya...

Cara root Android dengan langkah mudah.

Rooting ni kira sedara mara dengan jailbreak la kalau sesapa yang guna iDevice. Bila dah root, baru la boleh install app yang tak Google luluskan, update OS, ganti firmware, buang bloatware dan macam-macam lagi. Beli telefon mahal-mahal, tapi rasa macam telefon orang...

f.lux untuk iDevice

Selalu tak baring-baring atas katil sementara tunggu nak lelap, belek-belek dulu fon atau tablet? Layan punya layan.. Tau-tau dah lewat gila. Mata tak nak lelap pulak. Memang bermasalah. Perasan tak cahaya pelik kaler biru kat muka masing-masing kalau duduk mengadap...

Cara jailbreak iOS 7 – 7.1.x semua iDevice

Berita baik pada jailbreakers di luar sana. Kalau selama ni kita tersangkut kat iOS 7.0.6 sebab takde jailbreak untuk software revision yang lebih tinggi, kita dah boleh update ke 7.1.2 dan jailbreak iOS 7. Pada sesiapa yang tak tau apa itu jailbreak, akan dikongsikan...

Cara Install Whatsapp di iPad tanpa Jailbreak

Apa dia Whatsapp? Whatsapp adalah satu applikasi mesej yang popular yang berfungsi di sistem operasi iOS dan Android. Ia boleh meghantar mesej, gambar dan video secara percuma. Ia serasi dengan kedua-dua iOS dan Android. Kenapa perlu cara lain nak install? Whatsapp...

Tips melajukan Android (telefon pintar) anda

Telefon pintar dan tablet Android semakin hari semakin perlahan Korang mungkin perasan telefon atau tablet Android korang semakin hari semakin perlahan? Bila bukak apps perlahan je dia nak kuar. Kadang-kadang abes sebatang rokok baru muncul. Menda simple nak tukar...